АГ ехограф

Използването на ултразвук в областта на медицината започва първоначално с приложение в терапията, а не с диагностиката, използвайки нагряващите и разрушителни ефекти върху животинските тъкани.

Ултразвукът с висок интензитет постепенно еволюира, за да стане неврохирургичен инструмент. Уилям Фрай от Университета на Илинойс и Ръсел Майърс от Университета в Айова използват ултразвук за унищожаване на части от базалните ганглии при пациенти с паркинсонизъм. С течение на времето утразвукът или съвременния ехограф започва да се използва за диагностика на всякакви заболявания и състояния на вътрешните органи на човека.

АГ ехограф се използва и за ултразвуково сканиране по време на бременност. От въвеждането му в края на 50-те години на ХХ в. е станало много полезен диагностичен инструмент в акушерството.

Използваните в момента съоръжения са известни като скенери в реално време, с които на екрана на монитора може да бъде изобразена непрекъсната картина на движещия се плод. За тази цел обикновено се използват звукови вълни с много висока честота от 3,5 до 7,0 мегахерца (т.е. 3,5 до 7 милиона цикъла в секунда).

Те се излъчват от датчик, който е поставен в контакт с корема на майката и се премества, за да “погледне” всяко специфично съдържание на матката. Повтарящите се редици от ултразвукови лъчи сканират плода и се отразяват обратно върху същия преобразувател.

Информацията, получена от различни отражения, се рекомпозира обратно в картина на екрана на монитора (сонограма или ултрасонограма). Могат да бъдат оценени движения като сърдечен ритъм на плода и малформации в чувствителността и измерванията могат да бъдат направени точно върху изображенията, показани на екрана. Такива измервания са в основата на оценката на гестационната възраст, размера и растежа на плода.

Често се изисква пълен пикочен мехур за процедурата при коремно сканиране в началото на бременността. Може да има някакъв дискомфорт от натиск върху целия мехур. Провеждащият гел не се оцветява, но може да се усеща леко студен и влажен. Няма никакво усещане от ултразвуковите вълни.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *