Дървена дограма – комфорт от природата


Красивият външен вид на дома до голяма степен зависи от качествената дървена дограма. Правилно избраната дървесина за нейното производство определя и устойчивостта на прозорци и врати. От дървесината се отстраняват възлите, с което се намалява вътрешното напрежение. По този начин се намалява до минимум риска от деформация след време на ползване, а дървената конструкция става по-надеждна и здрава.

За производството на дървена дограма се използва дървесина от различни иглолистни, широколистни или екзотични видове дървета. От иглолистните обикновено се използва бор, смърч, ела, а от широколистните – дъб, бук, орех, череша, акация. Евкалипт, бразилски дъб, махагон са представители на екзотичните видове.

Производството на врати и прозорци от твърда дървесина и композитен материал ги прави устойчиви на натоварване и се предлагат изделия в различен цвят и дизайн. Все по-често производителите залагат на трислойните прозорци, което ги прави устойчиви на резките промени на температурата, не се деформират и изкривяват, а кондензът е изключен.

Дървените врати са красиви и надеждни. Обикновено те се боядисват или лакират, но са интересни и без тези обработки. Входните врати бикновено се изработват от плътна дървесина, например от дъб. Те нямат нужда от особено полиране или боядисване. Обикновено дървените врати са вътрешни, така наречените интериорни и за тях се изполва по-мека дървесина. Интериорните врати не са плътно от дърво, а обикновено се вмъква в тях стъкло. Понякога това може да бъдат и различни елементи от пластмаса, като цвета да бъде избран съобразно цвета на дървесината. Стъклото може да бъде прозрачно или тонирано, гладко или гравирано.

Предимство на дървената дограма е нейната добра топло- и шумоизолация. Предпочитана е и заради своя естетичен вид и екологичност. Дървените прозорци позволяват редовно да се проветрява помещението за сметка на въздуха, който преминава през дървесината. Има и някои недостатъци като хигроскопичност, податливост на гниене, но те могат да бъдат отстранени със съответната обработка.

За да се запази в добро състояние дървената дограма е необходимо да се полагат съответните грижи. Периодично се почистват с влажна гъба. В никакъв случай не търкайте на сухо по дървената част, защото ще я нараните. Не трябва да се допуска образуване на конденз, както и лоша вентилация.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *