Загуба на обоняние след прекаран грип

грип

грип

Хей хора, изпитвали ли сте дискомфорта от загуба на обоняние след грип? Аз го изпитах в края на януари, когато се справих с температурата, кашлицата и дори хремата, но не можех да подуша никаква миризма. Първото нещо, за което се притесних е, че не мога да си сготвя любимата супа, тъй като освен аромати, не усещах и вкусове. Направо се шокирах, когато разбрах, че дори парфюма си не мога да помириша, това направо ме разби.

Отидох до личния си лекар с въпроса защо се получава всичко това, а той ми изнесе доста дълга лекция, от която запомних най-важното. Той каза, че обикновено при настинки и грипове липсата на обоняние е продължителна и това не трябва да ме учудва. Изпрати ме на УНГ специалист, който да прецени, дали процесът е обратим или не. С голяма мъка отидох при симпатичната лекарка, която си поговори с мен относно начина ми на лечение.

Установих, че капките за нос, които използвам са една от причините за загуба на обонянието. Другият проблем идвал от възпалението, което макар излекувания ми грип продължава да тормози носа ми. Въпреки всичко съветът към мен бе, да бъда търпелива и да изчакам минаването на поне 3-4 дни. Така и направих, като още на вторият започнах да долавям лек вкус по време на хранене.

На четвъртият ден можех да помириша всичко и всеки. Чувствах се много щастлива, защото бях забравила аромата на цветята вкъщи и вкусовете ястията в хладилника. Една наистина странна тръпка, която не ви пожелавам да изпитвате никога през живота си.

От интернет научих, че освен грипа, съществуват и други причинители на загуба на обоняние. Това биха могли да бъдат алергии, хронична хрема или полипи. Слава богу има начин за лечение, така че при първи симптоми потърсете консултация с УНГ специалист. Това бяха моите неволи, които исках да споделя с вас днес.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *