История на металните детектори

През последното десетилетие на 19 век, учени от цял свят проучват възможността за изграждане на устройство, което може да открива метали. В миналото се приема, че въвеждането на такова устройство ще помогне за откриване на скали със съдържание на руда под повърхността на Земята, като по този начин добива стане по-лесен. През 1881 г., когато президентът Джеймс Гарфилд бива ударен от куршум, устройство работещо по подобна концепция, се използва от видния учен, Александър Греъм Бел, за да се опита да намери куршума. Опитът обаче се оказва неуспешен, тъй като инструмента за откриване на метал се възпрепятства от металното легло, на което лежи  президента.

Първата система, която се използва за точна навигация със звуков сигнал, се разработва от Гералд Фишър през 1930. Докато тества тази система, Фишър разбра, че стават някои отклонения от нормалната тенденция на машината, когато тя се намира върху площ, за която се смята, че има рудни скали. Той разбира, че е възможно да се изработи инструмент, с който да се установява наличието на метали чрез използване на сонда резонатор чрез радиочестота. През 1937 г. той получава патент за устройство за откриване на метали, като по този начин става първия човек с патент за металотърсач.

Полският лейтенант Йозеф Станислав Козаки усъвършенства устройството на детектора по време на Втората световна война. Новият детектор е по-тежък и работи чрез вакуумни тръби. Той изисква отделни батерии, за да функционира. Като едно от най-необходимите оборудвания по време на войната, металодекетторът е бил широко използван, за да открива минните полета, предварително поставени от отстъпващите немски войски.

Модифицираното устройство, откриващо мини, се държи в тайна в продължение на около 50 години. След като тайната става явна, много фирми пускат на пазара техните иновативни версии на детектора. Сред първите производители е американската компания „Whites Electronics”, намираща се в щата Орегон, която въвежда машината за откриване на метали, наречена „Oremaster Geiger Counter”.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *