Какво трябва да знаем за глаукомата?

Глаукомата е заболяване с промени в ретината и диска на зрителния нерв. Губят се нервни клетки, което от своя страна причинява атрофия на зрителния нерв, а това води до прогресивно намаляване на периферното зрение и слепота. След катарактата, глаукомата е най-големия причинител на слепота, за жалост слепотата в следствие на глаукома не е обратима.

Има три вида глаукома.

За първичната откритоъгълна глаукома все още не е установено от какво се причинява. Тук вътреочното налягане се покачва от повишаване на съпротивлението, срещаща течността, която преминава от предната очна камера в иридокорнеалния ъгъл.

За развитието на първичната закритоъгълна глаукома е виновна късата предно — задна ос на очната ябълка или предна камера.

Вторичната глаукома може да бъде травматична, възпалителна, неоваскуларна, от лещен произход, туморна или кортизонова.

Вродената глаукома е в следствие дефекти в развитието на окото.

Сред рисковите фактори за развитието на глаукомата е критичното повишаване на вътреочно налягане. Но това не е единствената причина. Влошения очен кръвоток също може да наруши храненето на зрителния нерв.

Възрастта, след която обикновено започват проблемите е след 45 години. Глаукомата може да се предава генетично. Затова е добре личния ви лекар да е информиран за заболяванията в семейството. Наличието на късогледство също допринася за развитието на глаукома у пациентите.

Диагностицирането на глаукомата е трудно, защото уврежданията, в следствие вътреочното налягане, стават без наличието на определени симптоми. Когато налягането се повишава, често се констатира леко главоболие, предимно в слепоочието. Главоболието, обаче, може да се приеме и като следствие на високо кръвно налягане, неврологично заболяване и др.

Често глаукомата се открива късно, когато има атрофия. Прилага се симптоматично лечение, целящо намаляване на налагането в окото. След изчерпване на ресурса на медикаментозното лечение, се назначава лазерна манипулация и накрая операция.

За да може болестта да бъде открита навреме, препоръчително е да се правят редовни профилактични прегледи. При диагностициране с глаукома, лечението трябва да започне моментално.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *