Как да реставрираме ваната

Има няколко начина за реставриране на ваната тук ще разгледаме два от тях: акрилна облицовка и емайлиране на ваната. Нека разгледаме накратко всички тези методи с техните плюсове и минуси.

  1. Възстановяване на ваната с акрилна облицовка.

Този метод се нарича още вана във ваната. В старата вана поставяте акрилна облицовка с дебелина 5-7 мм, направена за размера на ваната. Облицовката е прикрепена към стара вана със специална монтажна пяна. Производителите дават гаранция от 10-15 години за акрилната вложка а майсторите обикновено дават своята работа гаранция за период от 1 година.

Плюсовете са: скорост на инсталиране (2-3 часа) а ваната може да се използва 7 часа след това.

Минусите са: акрилната вложка може частично да се отдели (особено ако ваната има неравности), което причинява въздушни мехурчета. Често те стават жълти, лесно се драскат и има сравнително малка селекция от цветове (общо 4).

  1. Емайлиране на вани.

С този метод, старият слой от емайл се обработва с шкурка и се отстранява ръждата, обезмаслява се, изравняват се всички грапавини и нередности и тогава ваната се загрява, след което се прилагат по няколко емайлирани слоеве (около 2-3 слоя) с четка или валяк. Гаранция за емайла са 6-7 години, майстори, които евентуално биха ви свършили тази работа обаче дават за нея между 1 и 2 години гаранция, което е малко повече от предишният случай. Дебелината на покритието е между 0.5-1.5 мм.

Плюсовете са: По-ниската цена. По-големия избор от цветове (имайте в пред вид, че тъмните или наситени цветове не могат да бъдат направени както трябва, тъй като съотношението на цвета към емайла не трябва да бъде повече от 5%).

Против: След емайлирането можете да използвате банята чак след между 5-7 дни, най-добре 7 за да сте сигурни. Качеството на този емайл е много по-ниско от фабричния емайл и е възможно в най-неподходящият момент той да се отлепи или изтрие (реално издържа до 2 години, ако имате късмет 5 години). И не на последно място повърхността е грубичка.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *