Как да се грижим за дървена флейта?

дървена флейтаФлейти се изработват от различни материали, като най-популярните сред тях са дърво, метал и пластмаса. Ето и някои полезни съвети за вас за това как да се грижите за дървена флейта.

Ако решите да си купите флейта, изработена от дърво, трябва да сте запознати с правилата на грижи за този музикален инструмент:

 

  1. Независимо от факта, че флейтата като музикален инструмент е доста издръжлива си струва да се защити срещу механични въздействия, особено свирещите част.
  2. Като всеки дървен музикален инструмент, флейтата не търпи резки температурни промени. Ето защо, когато внесете инструмента от улицата през зимата, трябва да и се даде време, за да се затопли до стайна температура, и тогава може да я използвате.
  3. Тъй като дървото е в повечето случаи абсорбира влагата след дълго свирене е необходимо да се изтрие вътрешния канал на флейтата – в противен случай тя постепенно набъбва отвътре. В този случай се нарушава геометрията на канала, което води до загуба в качеството на звука. Ако флейта е сглобяема, преди избърсване я разглобете и почистете вътрешността на всяко парче. Използвайте за това пръчка, с хигроскопична мека кърпа. Поставете я внимателно във вътрешния канал и я въртете около оста и.
  4. Дръжте инструмента на прохладно място, далеч от отоплителни уреди. Ако сглобяема флейта я съхранявайте в разглобен вид.
  5. След като сте си купили флейта, за първите два месеца е необходимо на всеки две седмици да промазвате с масло вътрешността на уреда. След това инструмент се смазва на всеки 5 седмици при често свирене и веднъж месечно – ако е по-рядко. Това се прави така: в ленено масло потопяте парче плат. Изстисквате така, че маслото да не капе. Навивате на пръчката и внимателно я поставяте в канала като старателно смазвате. Флейтата след това се поставят вертикално и се оставя да изсъхне в продължение на 6-8 часа. След тази процедура, уредът е готов за свирене отново. Ленено масло образува върху дървената повърхност тънко предпазващо покритие, което предпазва абсорбцията на влага.
Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *