Почивка в Казанлък: 5 причини защо си струва да го посетите

Ако сте запалени пътешественици и сте решили да обикаляте из България, едно от първите места, които просто трябва да посетите е Казанлък. Градът на розите и розовата ракия е не само изключително живописен, но и предлага много възможности за забавление.

Разположен в непосредствена близост до Долината на тракийските владетели, Казанлък вероятно е едно от малкото места в света, където може да видите напълно запазени автентични гробници и могили.

На територията на комплекса се разполагат над 1500 гробищни могили. В момента от тях са проучени едва десетина, но всички те са включени в списъка на световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Тук са Голямата косматка, Оструша, Шушманец, Хелвеция и Грифони, както и древния град Севтополис. Широко известен факт е, че комплексът се намира под водите на язовир „Копринка”.

В ясно време обаче спокойно може да го видите и през водата. А отличните условия за риболов в района, както и комфорта, който предлага Комплекс Лазур могат да направят престоя ви повече от приятен.

За любителите на културните развлечения, възможности също не липсват. Литературнохудожествения музей „Чудомир” предлага възможност да присъствате на различни литературни четения, а дом „Петко Стайнов”, организира музикални вечери на млади таланти.

Естествено не може да не посетите и къщата — музей на Дечко Узунов. Тук се пазят забележителни творби на емблематичния художник. Също така сред топ забележителностите на града е етнографският комплекс „Кулата”. Тук ще видите напълно запазени занаятчийници и изпълнение на различни занаяти от възраждането и добива на розово масло.

И когато говорим за розово масло, просто не можем да подминем единствения по рода си музей на Розата. Тук са съхранени уникални артефакти, свързани с производството на розово масло от древността, подробности за някои от най-видните търговци на розови продукти от района, както и напълно запазена технология за добив на розово масло още от Възраждането.

В музея се помещава и етнографска секция, която дава представа за живота и бита на казанлъчани от времето на Възраждането.

Само тук може да опитате сладко от рози, ликьор от рози, розова ракия и други местни рецепти с рози. А ако се озовете в града в дните на розобера, ще можете да присъствате и на конкурса за мис „Царица на розите”. Празничните чествания за празника на розата обикновено се провеждат от 1 до 4 юни, но може да видите конкурса за „Царица Роза” на 12 май, а да се насладите на базар от 15 до 21 май.

За тези от вас, които обичат танците, международния фолклорен танцов фестивал, който ежегодно се провежда в Казанлък, със сигурност ще бъде събитие. По време на международния танцов фестивал може да присъствате и на изложението „Улица на занаятите”, което също се провежда в началото на юни.

И тъй като празника на розата не е единственият, който честват в Казанлък, отсега си освободете програмата за фестивала на виното Розе, който се провежда на 5 юни и националния джаз фест, който ще бъде на 26 август.

Дори през зимата да се окажете гост на града, не се притеснявайте, че ще скучаете. В един от най-живописните градове на България, ежегодно се провежда „Есенен салон” през октомври, представящ изложби на казанлъшките художници, а ноември и декември са посветени на музиката и литературата с „Музикални хорови празници” и националния конкурс за поезия „Магията Любов”.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *