Как да регистираме собствена фирма

Как да отворите фирма в България?

reg-firma

В момента работя като счетоводителка и често ми се случва в кантората да идват хора, интересуващи се от регистрация на фирми. Първото нещо, което трябва да сторите, е избиране на правна форма: ЕТ, ООД, ЕООД или друга, а след това започва процедурата по същинската регистрация. Според формата на управление се попълват различни видове декларации, образци и бланки, които ще получите от Агенция по вписванията.

Ако сте поне средно образован, не би трябвало да имате проблем с попълването на документите, но внимавайте, защото дори малките грешки биха могли да бъдат фатални, и да доведат до рестарт на процедурата. Когато започвате на ново обаче сте длъжни да платите някои държавни такси втори път.

Адвокатите, счетоводните кантори и специализирани фирми могат да ви помогнат при попълване на документацията и вкарването и в Агенцията по вписванията. Това разбира се, ще стане срещу определен хонорар, но пък ще ви спести доста усилия и разправии с бюрокрацията. Ако сте сигурни в себе си, действайте без чужда помощ.

В случай, че искате регистрация на ООД, то ще трябва да направите протокол, на който да присъстват съдружниците ви. Задължителният минимален праг при такъв вид правно форма на управление е 2 лева, както и при откриване на ЕООД. При регистрацията на “Едноличен търговец – ЕТ” такси не се дължат и всичко, което трябва да сторите е коректно попълване на задължителните документи и подаването им към Търговския регистър.

Да обобщя

В някоя от следващите ми статии е възможно, да разкажа за конкретните стъпки, по подаване на документите, но за сега стига толкова. Ако решите да използвате правни или счетоводни услуги, ще облекчите процеса и не след дълго, ще откриете фирмената ви дейност тук в страната. За всичко ви трябва решителност, добра стратегия и малък начален капитал, другото е доза късмет и нюх към печалбата. Желая ви успех.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *