Учат ли на мода модните филми?

Киноиндустрията е произвела достатъчно брой филми на модна тематика, които да се класифицирана като класика в жанра. Такива са ‘Дяволът носи Прада’, ‘Прет-а-порте’, ‘Коко преди Шанел’,’Сексът и градът’ и т.н. Всички тези филми по един или друг начин акцентират върху модата, начина на обличане, пазаруването на дрехи, носенето на облекло в различни ситуации, но какво още казват за модата на обикновените зрители?

Безспорно модата в тези филми, а и много други документални истории за дизайнери и модели, е издигната на най-високо ниво. Самите филми обаче разказват различни истории, които по някакъв начин отклоняват вниманието от самите облекла, обувките, модните аксесоари, блясъка и суетата. Вътре се разказват истории за модния и от модния свят, които ни показват, че нещата не са така както изглеждат, когато гледаме колекцията пролет-лято на някоя звездна модна къща.

.Да, самите филми показват и впечатляващи модни решения и облекла, дори някъде се представя и творческия процес по създаването им, но житейските истории, които стоят зад създаването, креативността, показването на модата, пленяват съзнанието ни по различен начин.

От тези филми разбираме, че светът на модата е един хищен и покварен свят. Интересите там са огромни; завистта между дизайнерите и моделите, борбата за власт между модните къщи, саможертвите, които правят моделите – все картини, които нямат нищо общо с това, как избираме нашите официални облекла, обувки за летния сезон, чантата отиваща на електриковосиния ни панталон и т.н.

Затова не трябва да се захласваме по тези филми, мислейки, че могат да ни покажат един или друг моден съвет. Напротив, те ясно показват, че креативността, изграждането на собствен стил и усет изискват време, и участие от нас самите. Трябва сами да вземаме решения за нашето облекло, защото то е което всеки ден ни представя пред света, в зависимост от ситуацията, празника или личното ни настроение.

 

 

 

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *