Li-Ion батерии – факти

На вашето внимание факти и данни за литиево-йонните батерии, които може да са ви от полза, особено когато са част от вашите работни акумулаторни инструменти.

Литиево-йонните батерии са вид презареждаеми батерии, които се използват в преносимата професионална и хоби техника, електрически возила, в космическата и военната индустрия. Те се означават с Li-Ion или с абревиатурата LIB.

Макар този вид батерии да са супер популярни в последните 10 години, те са разработени още през десетилетието след 1970 г. от група световни учени, а комерсиалното им приложение започва  в началото на 80-те години на миналия век.

Акумулаторната техника не е просто украшение към дадените инструменти. Съвременните модели осигуряват отлична функционалност, която не само се доближава до това, което предлагат електрическите инструменти и техника. Така инструменти като бормашина, винтоверт, ъглошлайф, циркуляр, снабдени с този вид батерии, стават все по-често първи избор на майсторите.

Li-Ion батериите са с максимален капаците в старата на ползването. Следователно не е нужно да чакате батерията да се изтощи и след това пак да я зареждате напълно. Самото презареждане като част от цикъла разреждане-зареждане се случва около 500 пъти, преди да се наложи смяна на батерията.Това прави средно около 3 години след закупуването.

Този вид батерии се ползват само с оригинално зарядно. Също така зареждането се прави според предписанието в наръчника за самия инструмент. Батериите трябва да се съхраняват на сухо място, хладно и проветриво. Като препоръчително е преди да се оставят в състояние на дълъг покой, батериите трябва да са на 40 процента от капацитета си.

Има и сменяеми литиево-йонни батерии. Тоест с един модел да смените няколко инструменти. Това обаче е изричано е позволено и поставено като възможност в работните харатеристики към дадения модел.

LI-ION технологията не се базира само на химическа реакция. Експертите препоръчват по време на ежедневно ползване, да не се зарежда батерията докрай, частичното зареждане е достатъчно, за да използвате отново мощността на инструмента.

Източник: https://vladives.bg/

 

 

 

 

 

 

 

 

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *