Влияние на матраците върху човешкото здраве

Всеки знае, че ако човек не се наспива добре, започват да се появяват различни отклонения в работата на тялото, които варират от разсеяност и загуба на паметта, усложнения при работата на вътрешните органи и какви ли не хронични заболявания.

Но важна е не само продължителността на съня, а и неговото качество. Трябва да се спи в добре проветрена стая, при възможност – на отворени прозорци. Също така е добре да заспивате по едно и също време всеки път и да си набавите широка пижама, без стегнати ластици. И все пак, може би най-важното нещо за осигуряване на здравословен сън и респективно човешкото здраве, е добрият матрак. Много неща зависят от него. Нестандартният или неподходящ матрак за определен човек може да доведе до един куп сериозни заболявания, най-малкото до неспокоен сън. От друга страна, добрият матрак е безценен за лечението на различни здравословни проблеми, свързани с костната система.

В съвременния свят, с характерния за него заседнал начин на живот, на различните изкривявания на гръбначния стълб се гледа по-скоро като на норма, отколкото като на изключение. На свой ред такива изкривявания биха могли да провокират притискане на нервите между прешлените, което е една от най-честите причини за болки в кръста и гърба, като и за поява на хипертония, мигрена и някои сърдечни проблеми.

Изкривяване на гръбначния стълб може да възникне не само поради неактиван начин на живот, но и за това, че не се използват правилните матраци – такива, които притежават ортопедични свойства. Това важи с особена сила за старите модели матраци, които имат забележими вдлъбнатини в таза и раменния пояс. В подобна ситуация гръбначният стълб се огъва през нощта и това води до изкривяване.

Как ортопедичните матраци помагат за поддържане на доброто здраве?

При правилно положение на тялото по време на сън, гръбначният стълб следва да бъде изправен. За постигане на това положение на тялото са разработени така наречените ортопедични матраци. Те се огъват по различни начини в различните части на тялото, поради което гръбначният стълб, независимо дали човек спи настрани или отзад, остава равномерно разположен върху повърхността, а натоварването върху него е съвсем минимално.

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *