Защо банята на вилата трябва да е по-различна

Заради особеностите на вилата като архитектура и интериор, тя много често се различава от жилищните сгради в своето обзавеждане. В този смисъл, дори банята е по-различна като обзавеждане и подредба, факт който в английския език дори създава собствено означение – cottage bathroom – баня в стил вила. Нека да видим какви са причините за създаването на този стил, а и какви са неговите главни особености.

Вилата в банята съчетава рустикалния (по-груб и селски вид, в най-добрия смисъл на израза) и модерния стил в банята. Такава баня никога не е скучна като визия. Съчетанието е най-често между оформлението на помещението с хоризонтални дървени дъски с модерен и супер функционален санитарен фаянс.

Мивката в банята може да бъде свободностояща, с голямо продълговато корито, но  поставено върху голям дървен плот. Мебелите в банята са сравнително по-малко, като подредбата в баната е оставена в рамките на етажерки и рафтове. Много често в интериора се настаняват ръчно изковани окачени шкафове с едно отделение или дървени масички за тоалетни принадлежности.

Намесата на повече плочки за баня в интериора почти веднага нарушава рустикалния вид. Все пак те са желателни да са около душ пространството където има повече вода. Това ще гарантира целостта на душ композицията за по-дълго време. В такъв вид бани във вилата, душ кабините също са рядкост. Там се разчита повече на параван, който също има доста захабен външен вид и нетрадиционен цвят.

Декорацията в такъв вид баня също е с „намерени” предмети, които не бихте си помислили да слагате за украса в домашната баня в апартамента или къщата в града. В този смисъл дори аксесоарите за баня са някакъв микс от стара селска сапунерка, модерен диспенсър, контейнери с ароматни сушени и цветни билки, детски играчки като част декора и много други странности.

Вилата в банята има различна вибрация, тя се усеща още с първото влизане в банята. Въпреки че помещението често е по-малко и тясно, то е самобитно и пасва прекрасно на цялото оформление на вилата. Затова трябва всячески да се стремите вилата в банята да изглежда така, без да внасяте прекалено много съвременност и градски стил.

Източник: https://granitogress.com/

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *