Какво не знаете за битумните покриви

Макар битумните керемиди за направата на покриви да се използват от доста време, все още има хора в България, които не са запознати с основни въпроси по темата. Затова в този текст е споделена точно такава основна информация за битумните покриви.

 Какво е битумен покрив? – Това е покрив облицован със специфичен продукт наречен битумни керемиди (шингли), като инсталацията може да е вариативна според формата и използваната технология за полагане на самите керемиди. Този тип покриви са алтернатива на класическите керемиди и на други видове мембранни покриви.

 Какво значи битум и как се използва за покрива? – Битумът е гъста, леплива течност направена от нефт. Той може да бъде намерен в естествено състояние, но за използване в индустрията, той се прави като рафиниран продукт. Думата асфалт също е приложима за него.

От битумът се правят керемиди, които имат сложна структура и многообразен състав, така че да се получи подобаващо покривно покритие. Модифицираният битум в керемидите е подсилен от няколко слоя друг материал от типа фибростъкло, полиестер, комбинация от тях, за да се получи надеждна защита за сградата. Не случайно в световен мащаб битумните покриви са едни от най-правените от собствениците.

Колко дълготраен е битумният покрив? – Битумните керемиди са дълготраен  продукт, който има много специфична инсталация. Изпълнена професионално и с адекватна периодична поддръжка. Битумните покриви следва да издържат от 15 до 20 години. Разбира се преди закупуване се прави сериозна консултация и определяне на гаранцията от търговеца.

Колко струва покрив с битумни керемиди? – Много е относително да се каже колко ще струва цялата покривна инсталация. Първо трябва да се сметне колко квадратни метра е покривът. После да се сметне колко ще струват керемидите, които сте избрали, като различните модели струват различни според цената на квадратен метър. Изборът изобщо не е лесен така че може да трябва консултация за предимствата, недостатъците и характеристиките на различните модели.

В крайната цена може да влезе също така подготовката на покрива за полагане. Консумативите и аксесоарите, които ще ползват, а също така ще трябва да се договорите с майсторите относно цената на труда.

Източник: https://armormat.com/

Получавай всички публикации на имейла си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *